Početak » Novosti iz fizike » Nanotehnologija

Nanotehnologija

Advertisements

Pre oko šezdesetak godina fizika i njeni naučnici su napravili atomsku bombu, zatim smo otišli na Mesec, pojavio se mikroprocesor koji je pokrenuo revoluciju u informacionoj tehnologiji i telekomunikacijama. Međutim, sada se prelazi na biologiju i budućnost će pripadati ljudima koji proučavaju tu nauku, žive sisteme, oni će stvarati nove uz pomoć nanotehnologije.

Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, milionitog dela milimetra. To je vrlo mala dimenzija, gotovo nezamislivo sitna, a ipak je znatno veća od atoma. Atomi se po staroj nomenklaturi mere u angstromima, koji je desetina nanometra.

Prefiks „nano” potiče od grčke reči „nannos” što označava nešto sićušno, patuljak, kepec, a pod „nanotehnologijom” se podrazumeva istraživanje i manipulacija materijom u sferi ispod 100 nanometra (nm), što znači da je reč o redu veličine molekula i virusa. Deset spojenih atoma vodonika imaju dužinu jednog nanometra, a jedan milion nanometra čini jedan milimetar. U poređenju s ljudskom dlakom, to je pedesetohiljaditi delić. Uobičajni kancelarijski papir debeo je čak 100.000 nanometara! Ili drugi primer, zamislimo da smo povećali atom do dimenzija loptice za stoni tenis, gde bi prava ping-pong loptica bila veličine zemlje na kojoj živimo. Tačka na kraju ove rečenice manja je sto mikrometara, a na njoj ima mesta za pun milion atoma! Eto, to su dimenzije nove tehnologije koja je predmet istraživanja na svim područjima ljudske aktivnosti i koja će biti osnovna nauka budućeg razvijanja događaja u elektronici, medicini, građevinarstvu, poljoprivredi i svim drugim oblastima.

Jednostavno, nanotehnologija će promeniti svet.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: