Početak » Primenjena fizika » Najduže lopatice rotora na svetu

Najduže lopatice rotora na svetu

Advertisements

Kompanija „Siemens“ proizvela je najduže lopatice rotora za turbine na vetar na svetu. Lopatice su duge 75 metara.

One će od ove jeseni biti ugrađivane u prototip priobalnog sistema na energiju vetra, od šest megavati, u test-stanici u Osterildu, u Danskoj.

Dok se kreće, svaki rotor pokriva 18.600 kvadratnih metara, odnosno površinu veliku kao dva i po fudbalska igrališta. Dužina gigantskih lopatica gotovo je jednaka rasponu krila aviona „Airbus A380“. To znači da bi, kada su lopatice u Y položaju, avion hipotetičkli mogao da proleti kroz radius krila vetrenjače.

Vrhovi lopatica B75 kreću se brzinom od oko 290 kilometara na čas. Pri vetru brzine od 10 metara u sekundi, turbine će biti pogođene sa 200 tona vazduha svake sekunde.

a2

„Simens“ je prilikom izrade ovog rotora primenjivao specijalnu tehnologiju izrade, koja mu omogućava da izrađuje vrlo lake i istovremeno vrlo snažne elemente. Svaka džinovska lopatica cela je izrađena u jednom komadu od epoksidne smole, ojačane staklenim vlaknima i balsa drveta. To znači da na njoj ne postoje nikakvi spojevi, što je čini izdržljivijom.

Zahvaljujući ovakvoj tehnologiji izrade, masa lopatice manja je za 20 odsto od mase lopatica koje se najčešće koriste, zbog čega i ostatak konstrukcije može da bude lakši što značajno smanjuje cenu objekta.

Kompanija „Simens“ ima 30 godina dugu tradiciju u izradi elektrana koje koriste energiju vetra. Elektrane na vetar predstavljaju deo ekološkog portfolija, kojim je kompanija ostvarila oko 30 milijardi evra prihoda od prodaje, u poslovnoj 2011. godini.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: